Energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen hebt, betekent het niet dat je je niet bezig kunt houden met het verlagen van je energietarieven en energieleveranciers vergelijken. Juist wanneer je zonnepanelen hebt is het verstandig om dit te doen! Overstappen wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen is dan ook geen probleem met de volgende 5 stappen:

Stap 1: Schat je netto verbruik in

Om een juiste vergelijking te kunnen maken, zal je eerst moeten weten wat je netto jaarverbruik in. Bekijk eerst hoeveel stroom en gas je gemiddeld per jaar verbruikt. Kijk daarna hoeveel stroom je zonnepanelen jaarlijks opwekken. Wanneer je dit weet trek je de opgewekte zonne-energie af van je gemiddelde verbruik en weet je je netto energieverbruik.

Stap 2: Energieleveranciers vergelijken

Wanneer je van start gaat met energieleveranciers vergelijken moet je rekening houden met je reguliere gasverbruik en het stroomverbruik dat overblijft na saldering. Kies daarom altijd voor een energieleverancier met een laag gastarief en met een hoog teruglevertarief mocht je meer opwekken dan verbruiken.

Stap 3: Energiecontract kiezen

Wanneer je klaar bent met energieleveranciers vergelijken heb je een overzicht van alle energieleveranciers en de goedkoopste energiecontracten voor jouw situatie. Check voor de zekerheid de terugleververgoeding voordat je een definitieve keuze maakt. Let bij het energiecontract kiezen ook op overige kosten zoals de vaste leveringskosten. Deze verschillen per energieleverancier.

Stap 4: Bepaal je voorschotbedrag

Wanneer jij je keuze hebt gemaakt voor een energiecontract, is het tijd om het voorschotbedrag te bepalen. Meestal krijg je bij energieleveranciers vergelijken al een indicatie van het voorschotbedrag aan de hand van je verbruiksgegevens. Maak je pas net gebruik van zonnepanelen? Dan kan het zijn dat je voorschot bedrag nog te hoog is. Je kan er voor kiezen om het bedrag te laten staan of te verlagen bij de energieleverancier.

Stap 5: De overstap

In tegenstelling tot het overstappen zonder zonnepanelen, is het bij een overstap met zonnepanelen wel belangrijk op welk moment je overstapt. Wanneer je namelijk in of vlak na de zomer overstapt, krijg je een tussentijdse eindnota. Hierdoor kan je de teveel opgewekte stroom niet verrekenen met de stroom die je in de winter afneemt bij je energieleverancier. Je krijgt hier een lage vergoeding voor. Je kunt dus het beste beginnen met energieleveranciers vergelijken en overstappen met zonnepanelen zodra je contract bijna afloopt.

Let daarnaast bij een overstap op dat je wel de zonnepanelen registreert bij de nieuwe energieleverancier. Alleen dan kun je stroom terugleveren!

 

«